Word lid!
13 februari 2019

DKIZW: jij kunt het zelf wel!

Het startschot heeft geklonken voor Dat Kan Ik Zelf Wel. Op 2 februari 2019 kwamen 6 eigenwijze jongeren met een lichamelijke beperking bijeen in Utrecht om bijgepraat te worden over dit nieuwe project van CP Nederland en SBH Nederland.(voorheen BOSK). In DKIZW gaat een team jongeren aan de slag met ‘eigen regie'.

Foto's: Roland Nelis

 

Ze onderzoeken hoe het zit met ‘zelf doen omdat je het zelf wel kunt'. Is het een echt probleem in het dagelijkse leven van de jongeren? Hoe laten zij weten aan hun vrienden, vriendinnen, ouders, docenten en andere mensen in hun omgeving dat zij zelf het heft in handen hebben? En niet altijd hulp nodig hebben? Het leverde mooie samenwerking in duo’s op, inspirerende moodboards en heuse DKIZW-presentaties. Speciale gast was Jeffrey Stuut, een Nederlands paralympisch alpineskiër. Hij vertelde hoe het is om topsporter te zijn. En dat hij doet wat hij het allerliefste wil. Ondertussen heeft hij veel bereikt ondanks zijn handicap.

Tips

In het kielzog van de jongeren, schoven ook 6 ouders aan. Zij namen plaats in een ruimte naast de jongeren, want ook zij wilden, zonder invloed van kinderen, praten over en hun visie geven op de eigen regie van de jongeren. Ook zij vertelden hoe DKIZW uitpakt in het leven met een zoon of dochter met een lichamelijke beperking. Hoe geven zij hun kind regie over lijf en leden? Is het een onderwerp van belang?

 

Speciale gast Sander Hilberink zorgde voor een geheel eigen wijze kijk op zaken. Hij is psycholoog en senior onderzoeker aan de Hogeschool van Rotterdam en geboren met CP. Dat hij ook vader is maakte het verhaal en de tips van Sander extra aansprekend voor de toehoorders.

Volgende bijeenkomst

Zowel met jongeren als met ouders zijn veel verhalen en ideeën verzameld. Daarmee is het project uit de startblokken. De volgende keer gaan we met DKIZW aan de slag met schrijven, interviewen en filmen. Hoe en wat dat gaan de jongeren beslissen, onder begeleiding van een groep creatieve professionals. Op zaterdag 23 maart is de volgende bijeenkomst in Utrecht. Keep posted via insta, facebook en website van de BOSK.

En o ja: je kunt nog aanhaken!

Dus ben jij een jongere tussen 9 en 19 jaar met een lichamelijke beperking en wil je meedoen met DKIZW? Meld je dan aan bij Diana Wiegerink: diana@bosk.nl. Geen beter begin om te laten zien wat je zelf kunt.

 

Download de flyer en deel 'm uit

Meer info: www.bosk.nl/dkizw

Naar overzicht