Word lid!
9 april 2019

Onderzoek: één op de vier jongeren heeft een chronische aandoening

Voor het eerst is het aantal jongeren met een chronische aandoening geteld. In plaats van de geschatte 700.000, zijn het er 1,3 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker instituut, uitgevoerd in opdracht van vermogensfonds FNO.

"Tot nu toe waren er altijd alleen maar schattingen, maar wat uit het onderzoek is gekomen, is dat één op de vier jongeren in Nederland een chronische aandoening heeft", vertelt onderzoeker Lineke van Hal. Alhoewel de chronische aandoeningen uiteenlopen van ADHD en astma tot reuma en taaislijmziekte, zijn de problemen waar de jongeren tegenaan lopen vaak hetzelfde.  "Uit de verhalen van jongeren blijkt dat het schort aan ondersteuning op school en werk", vertelt Van Hal.

Lauren Sluiter

In verband met het onderzoek kwam Lauren Sluiter (17) in een uitzending van de NOS (nieuw venster). Zij was betrokken bij de projecten Dit is CP en Participatie in Perspectief en is Nederlands kampioen discuswerpen in haar categorie (bekijk het filmpje). Ze vindt het belangrijk dat jongeren met een aandoening zich vrij voelen om hetzelfde te doen als jongeren zonder aandoening, volgens haar is dat nu nog lang niet altijd het geval. 

 

Op 8 april nam de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, het onderzoeksrapport (nieuw venster) in ontvangst.

 

Lees meer op NOS.nl (nieuw venster) en bekijk het onderzoeksrapport (nieuw venster).

 

Bron: NOS.nl

Naar overzicht