Word lid!
2 februari 2017

Nieuwe ict-dagbesteding Icarus in Culemborg zoekt deelnemers

In Culemborg is eind januari Icarus gestart: een nieuw en uniek ICT-dagbestedingsproject voor jongeren met een lichamelijke beperking die willen leren werken met de computer. Er is plaats voor zes deelnemers en er zijn nog een paar plekken vrij. Initiatiefnemer is René van Rixel (22) uit Beesd, die zelf lichamelijk beperkt is.

Icarus beschikt over werkplekken, maar ook over een verzorgingsruimte met een hoog-laag bed. Er zijn twee zorgbegeleiders fulltime aanwezig. De ICT-dagbesteding zit in een gewoon kantorencomplex, vlakbij het station.
Financiering vindt plaats uit de persoonsgebonden budgetten van de deelnemers. Ook zijn fondsen aangevraagd.

Icarus geeft je vleugels

Icarus is uniek om twee redenen. Allereerst omdat de initiatiefnemer zelf lichamelijk beperkt is en ten tweede omdat het om dagbesteding gaat voor uitsluitend mensen met een lichamelijke handicap. René legt uit: "Projecten voor jongeren met een verstandelijke beperking schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar voor mensen zoals ik is er niet zo veel."
De naam Icarus is ontleend aan een mythische figuur die heel graag wil vliegen, maar dat niet kan. Daarom maakt Icarus zelf vleugels, waarmee hij zijn doel bereikt. Het project Icarus wil door het aanbieden van dagbesteding, jongeren met een lichamelijke beperking 'vleugels' geven. Zo wordt hun wereld een stuk groter. Het project biedt jongeren tot een jaar of 30 een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en stimuleren om zichzelf te ontwikkelen. Je kunt er oefenen met bijvoorbeeld Word en Excel, websites bouwen, maar ook digitale muziek maken of leren werken met Photoshop. En natuurlijk is er tijd voor lol en ontspanning.

Hippe kantoorruimte

René kreeg als baby een hersenbloeding en heeft nu cerebrale parese. Hij kan niet lopen, zelfstandig eten en drinken of naar het toilet. Maar dat weerhoudt hem er niet van te knokken voor een plek in de maatschappij, want met zijn hersens is niks mis. Computeren is zijn grote passie en zo groeide het idee om een soort ict-werkplaats te beginnen voor jongeren met een lichamelijke handicap.
René krijgt hulp van zijn zussen Angelique en Esther, die samen met hem stichting Icarus opzetten. Een ondernemer uit Culemborg vindt het plan zo mooi dat hij een jaar lang kantoorruimte beschikbaar stelt. De hele familie slaat vervolgens aan het regelen en klussen. Een hippe werkplek met een fraaie muurschildering, een steigerhouten tafel, een trendy pers op de grond en ruime bureaus is het resultaat. René doet de publiciteit zelf, hij krijgt het voor elkaar dat de plaatselijke wethouder de feestelijke opening verricht.

Proberen en doorzetten

Het is belangrijk dat jongeren met een beperking ontdekken dat ze meer kunnen dan ze denken, vindt René. Zelf heeft hij dat van zijn moeder geleerd. Als er op school werd gezegd dat hij iets niet kon, trok zij gelijk aan de bel. Hoezo niet kunnen? Eerst maar eens proberen. "Daardoor heb ik geleerd alles te proberen en door te zetten. Ik wilde graag met computers werken, maar op de mytylschool en vooral daarna kwam ik niet veel verder. Toen hebben we een begeleider ingehuurd via Studentalent en die heeft me heel veel geleerd. Ik werk met een eigen bedieningspaneel. Het kost ongelooflijk veel energie, maar het lukt me wel. Nu heb ik een eigen bedrijfje dat websites maakt."
Het zou mooi zijn als Icarus in de toekomst een ict-bedrijf wordt voor mensen zonder beperking, om deelnemers computer skills bij te brengen. "Zij leren ons dingen en wij kunnen hen leren dat mensen met een beperking eigenlijk ook heel gewoon zijn."


Voor contact en informatie: René van Rixel, info@project-icarus.nl en Angelique Steen (06-26100966). Of kijk op project-icarus.nl (nieuw venster)

 

Tekst: Ineke van Arnhem

Naar overzicht