Word lid!
4 oktober 2019

Eerste landelijke dag SBH Nederland in het teken van Ontmoeten

Zaterdag 28 september was de eerste landelijke dag van SBH Nederland in Utrecht. Tientallen deelnemers kwamen van heinde en verre naar Kanaal030 in Utrecht. Tijdens de levendige dag bleek dat er veel behoefte was aan meer onderling contact.

Foto's: Joris Louwes, Tekst: Frans Huijsmans

 

Na een lekkere kop koffie met versnapering stond voorzitter Rob de Werker stil bij de oprichting van SBH Nederland. De voorbije maanden is er hard achter de schermen gewerkt SBH Nederland, de organisatie die is ontstaan na de opsplitsing van de BOSK. Bij SBH Nederland kunnen mensen terecht met Spina Bifida en of Hydrocephalus, hun ouders, partners en aankomende ouders van kinderen met deze handicaps. Sinds deze week is ook de website van SBH Nederland online gegaan.

Het ervaringsteam van SBH Nederland had in overleg met het bestuur een dag in elkaar gestoken waarbij vooral Ontmoeten het thema was. Daarbij ging het om: Wie zijn de leden van SBH Nederland? En wie zouden er verder nog geïnteresseerd zijn in de vereniging die mensen wil ondersteunen met de kennis van de ervaringsdeskundige leden?

Te kort

Na de lunch werden tafelgesprekken in vier groepen gehouden, kwam dit verder naar voren. Ook werd hier van gedachten gewisseld over de vraag waar SBH Nederland zich de komende tijd mee zou moeten bezig houden. Het uur dat voor de praat-ronden was uitgetrokken bleek voor velen eigenlijk te kort, zoveel zaken passeerden de revue.

Boksclinic

Een deel praatte door bij een kop koffie terwijl een grote groep zich opstelde voor een boks-clinic. Jong en oud liet zich motiveerden door de deskundige trainers die langzaam het arsenaal slagen en het bokstempo opvoerden.

“Lekker kunnen praten”

Na de work-out kon er onder het genot van een drankje worden teruggekeken op de eerste landelijke dag van SBH. ‘Ik heb lekker kunnen praten vandaag’. Vertelde een wat oudere dame. ‘Bij de andere ontmoetingsdagen had ik meer dat ik een hoorcollege volgde en kwam ik zelf minder aan het woord.’ Een van de bestuursleden vroeg aan een jonge dame met nauwelijks zichtbare kenmerken van Spina Bifida waarom zij gekomen was. Haar antwoord: ‘Ik kom eigenlijk nooit mensen tegen die het zelfde hebben als ik. En nu zie ik er ineens tientallen.’

“Een zinvol leven”

Een paar met een gehandicapte peuter vond de gesprekken met ouderen die ook Spina Bifida hebben zeer motiverend. ‘Je kunt dus wel degelijk een zinvol leven opbouwen ook al heb je een handicap zoals onze zoon heeft.’ Beter kon het nut van de  ontmoetingsdag niet omschreven worden.

Naar overzicht