Word lid!
20 juli 2018

LEESTIP Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

Tineke Honingh is schrijver, educatief auteur en ex-juf. Zij typt regelmatig verhalen, informatieve teksten en opdrachten voor in de klas. Haar nieuwe boek: ‘Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)' is onlangs verschenen. Dit gaat over Bo, een gewoon meisje van twaalf jaar dat cerebrale parese (CP) heeft. Bo is net verhuisd van de stad naar een dorp en gaat naar een nieuwe school in groep 8. Zij ontmoet Tom in haar klas; één boek, twee verhalen, en één vriendschap.

Bo is een erg slim meisje en leest graag haar dikke Thea's (boeken van Thea Beckmann), drinkt haar thee met een rietje en houdt van luiaards.
Zij gaat nergens heen zonder haar schrift. In haar kast staan maar liefst dertig zwarte schriften en één rood schrift.
In de zwarte schriften schrijft zij alles wat haar opvalt over andere mensen. In het rode schrift staan geheimen.
Bo vindt het niet erg dat haar gezin is verhuisd. Op haar oude school had zij een vervelende klas met een stomme pester.
Fenna, haar oudere zus, vindt het daarentegen verschrikkelijk dat ze is verhuisd. Dit komt doordat haar vriendje nu ver weg woont.

 

Herman de Derde, de elektrische driewieler, brengt Bo overal naartoe. Zo ook naar haar nieuwe school. Zij had de route al eens gereden en een rondleiding door de school en klaslokalen gekregen.
Toch is Bo erg zenuwachtig voor de eerste schooldag. Een eerste ontmoeting is altijd erg zwaar voor Bo. Het is lastig om duidelijk te praten en haar spieren onder controle te houden.

 

Doordat Bo CP heeft, laat haar lichaam haar soms in de steek. Haar arm doet waar die zin in heeft, haar mond kan woorden weigeren en haar benen zijn soms niet te houden.
Bo heeft drie soorten spasme door spanning: de gewone wiebel, wiebeltjes en de debiele wiebel.

 

Haar voornemen op de nieuwe school is: vrienden maken. Dat is lastig, want mensen denken dat zij niet goed bij haar hoofd is; dat ze dom is en niet kan praten. Terwijl zij geen verstandelijke, maar lichamelijke beperking heeft.

Tom, een jongen in haar klas, moet Bo de eerste week op school wegwijs maken. Dat was de afspraak met juf Elske.
Hij heeft straf gekregen. En zijn straf is dus zorgen dat Bo zich welkom voelt.

Tom bereidt zich goed voor en heeft maar "even gegoogled" wat cerebrale parese precies is.
Vanaf hun eerste ontmoeting heeft Bo al door dat hij een verplichte helper is. In het begin van het verhaal vindt Bo het niet nodig dat Tom aardig tegen haar doet en haar helpt.

 

Doordat Tom nogal nieuwsgierig is, pakt hij al snel het schriftje van Bo uit haar handen en leest er in. Tom is van mening dat Bo erg goed kan schrijven en vindt haar helemaal niet dom.
Tom stelt voor om samen leuke dingen te doen die Bo altijd al eens heeft willen doen. Zo ontstaat er een leuke, hechte en aandoenlijke vriendschap. Door Tom moet Bo zelfs in het openbaar "snurchen" (zo noemt haar zus Fenna dat; heel hard lachen zoals dat bij Bo gaat).
Aan het einde van het verhaal komt Bo tot een mooie conclusie en schrijft in haar schriftje: soms worden "verplichte" helpers vrienden.

 

Het verhaal over Bo en Tom is humoristisch en aandoenlijk, zonder dat je meedelijden krijgt. Het is geen zielig verhaal over een meisje met spasme. Bo is echt een doorzetter en is niet zo snel van slag te krijgen.
Het gaat vooral om het leven van een gewoon meisje van twaalf jaar dat in groep 8 zit. Zij is niet iemand met CP, maar is iemand die óók cerebrale parese heeft.

Het verhaal is erg knap geschreven en de schrijfster heeft zich goed ingeleefd in iemand met CP. Voor iedere lezer zit er wel iets herkenbaars in. Of je nu CP hebt, of niet.? De hoofdstukken zijn kort, zodat kinderen elke dag een hoofdstuk (of meerdere) kunnen lezen.


Dit boek is een aanrader voor kinderen vanaf 10 jaar, met én juist ook zonder cerebrale parese. Ook voor jongeren en ouders is het leuk om in het leven te kijken van een twaalfjarig meisje dat avonturen beleeft.
Waarschuwing: na de eerste bladzijde lees je binnen no-time heel het boek uit!

 

Recensie: geschreven door Romy Verroen

 

 

Naar overzicht