Word lid!
10 december 2018

Noortje van Lith Jonge Activist van het jaar

Eén brief met enorme gevolgen. Noortje van Lith schreef premier Rutte over de plannen voor korting op het loon van mensen met een arbeidsbeperking. Mensen met een arbeidshandicap onder het minimumloon betalen kan toch niet?

In de bres voor mensen met een arbeidsbeperking

Noortje van Lith springt in de bres voormensen met een arbeidsbeperking. Ze is ervaringsdeskundige. Noortje heeft cerebrale parese en is slechthorend. Haar motto is: 'Ik heb een beperking, maar ben geen beperking'. Het plan van staatssecretaris Van Ark om mensen met een arbeidsbeperking te korten op hun salaris viel bij haar niet in goede aarde. Dus schreef ze een open brief aan de minister-president in de hoop de plannen terug te draaien. Vechten voor een arbeidsplek die minder wordt betaald, omdat je een beperking hebt? Dat mag niet gebeuren. 

 

Landelijke steun

De brief van Noortje leverde veel reacties op. Amber Bindels startte hierop de petitie 'Wij staan op'. Via de petitie willen initiatiefnemer en ondertekenaars het kabinet oproepen om met een eerlijke oplossing te komen voor gelijkwaardige behandeling over salaris, pensioen en uitkering. Dit heeft geleid tot een nieuw voorstel, dat niet voldeed aan Noortjes wensen. Daarom startte ze de petitie 'Verander de participatiewet!'.

 

Jonge Activist van het Jaar 2018

De brief van Noortje van Lith had, ondanks de wijziging in de plannen,  niet het gewenste succes. Toch leverde het iets positiefs op. Het 21 maartcomité riep Noortje uit tot Jonge Activist van het Jaar 2018. Met deze titel en de bekendheid die dit tot gevolg heeft, gaat Noortje door met haar strijd om de particatiewet te veranderen en duidelijkheid te creëren. "Op dit moment krijgen zowel werknemer als werkgever steeds met andere regels te maken. Dit maakt het ontzettend ingewikkeld en zorgt bovendien voor kansongelijkheid omdat de ene gemeente andere regels hanteert dan de andere gemeente. Daarom roepen wij op: pas de regels aan en zorg ervoor dat iedereen dezelfde kansen kan krijgen in elke gemeente.", aldus Noortje. Steun de Jonge Activist van het Jaar 2018 en teken de petitie!

 

Naar overzicht