Word lid!
13 november 2018

Steptember 2018: meerdere records voor sponsoractie ten bate van cerebrale parese

Steptember is een groot succes met meerdere records. De sponsoractie heeft een recordbedrag van 332.534,60 euro opgeleverd! Ten opzichte van vorig jaar betekent dat een groei van meer dan 70%. In 2017 werd 195.149 euro opgehaald.

Tussen dinsdag 4 september en maandag 1 oktober hebben 5.459 deelnemers elke dag tenminste 10.000 stappen gezet voor mensen met cerebrale parese (CP). De deelnemers waren verdeeld over 1925 teams, terwijl 173 bedrijven en organisaties zich voor de uitdaging meldden. In het kader van Steptember zijn 1.508.206.512 stappen gezet. Het hoogste bedrag voor de actie werd binnengehaald door Team Tim uit Twello, met € 4858,41. Tim is een half jaar en geboren met CP.

Steptember

Steptember is een initiatief van BOSK. Deze vereniging, van en voor mensen met CP, streeft ernaar meer begrip te kweken voor mensen met CP en met de geworven fondsen een programma op te zetten voor meer bekendheid rondom de aandoening. Zo draagt Steptember bij aan een verbeterde maatschappelijke positie en meer ondersteuning van volwassenen en kinderen met CP. Daarnaast wordt met Steptember geïnvesteerd in onderzoek naar preventie van cerebrale parese.

"Substantiële bijdrage aan onderzoek"

Wouter Bos, voorzitter van de BOSK, steekt zijn enthousiasme over de opbrengst niet onder stoelen of banken: “Hiermee kunnen we een substantiële bijdrage leveren aan meer onderzoek. Want dat is hard nodig, omdat er nog steeds geen genezing mogelijk is. Naast het geld is het natuurlijk prachtig om te zien dat meer dan 5400 mensen zich hebben ingezet hiervoor. Daarmee zitten we op bijna een verdubbeling, aangezien we in 2017 zo’n 2800 deelnemers hadden.”

Wat is cerebrale parese?

Cerebrale parese (mensen kennen het ook wel als spasticiteit) is een vroege beschadiging of aangeboren afwijking in de hersenen die leidt tot één of meer lichamelijke handicaps. Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld bij zuurstoftekort tijdens de bevalling of bij een te vroeggeboren kind. Vaak komen ouders er pas later achter dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld als hun kind niet rechtop blijft zitten. Cerebrale parese is de meest voorkomende lichamelijke handicap bij kinderen. Eén op de vierhonderd baby’s in Nederland wordt met cerebrale parese geboren. Cerebrale parese is niet te genezen.

BOSK

De BOSK is de vereniging van en voor mensen met cerebrale parese. Ruim vijfenzestig jaar geleden opgericht als Bond voor Ouders van Spastische Kinderen, vertegenwoordigt de BOSK inmiddels ruim 60.000 personen met een aangeboren lichamelijke handicap. De BOSK ondersteunt mensen met cerebrale parese, en ouders van kinderen met cerebrale parese, en stimuleert hen en om het meeste uit het leven met een handicap te halen.

 

Bovendien biedt de BOSK herkenning en informatie en stimuleert zij onderzoek naar de preventie van aangeboren handicaps. Sinds 2013 organiseert de BOSK ieder jaar de actie Steptember. Voor meer informatie en deelname: www.steptember.nl (nieuw venster).

Professor Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is als ambassadeur aan de actie verbonden.

Naar overzicht