Word lid!
24 april 2018

Onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte kinderen

Dinsdag 24 april hebben Erika van de Bilt en Lot de Swart de petitie 'Geen onderwijs is geen optie' aangeboden aan de Tweede Kamer. Samen zetten zij zich in voor het recht op onderwijs voor meervoudig beperkte kinderen. Zij roepen op tot: erkenning dat iéder kind kan leren, onvoorwaardelijk passend onderwijs voor iéder kind en échte participatie. Ook de BOSK steunt Erika en Lot en staat volledig achter deze petitie. Directeur Martijn Klem was mede-aanbieder van de petitie.

Helaas is het nu zo dat veel kinderen met een meervoudige beperking niet naar school kunnen. Ze hebben intensieve en specialistische zorg nodig die een school niet kan bieden. Hierdoor krijgt het kind een 'niet-toelaatbaarheidsverklaring' met een 'leerplichtontheffing' tot gevolg. Dezen termen zijn ondermijnend want ze impliceren dat een kind geen baat zou hebben bij onderwijs, dat het niet leerbaar zou zijn.

In plaats van naar school gaat het kind de zorg in; meestal naar een dagcentrum. Daar is de expertise om het kind goed te verzorgen en waar mogelijk natuurlijk ook uit te dagen. Maar specialistisch, doelgericht en individueel onderwijs, daar kunnen kinderen met een meervoudige beperking vanaf het moment van de leerplichtontheffing geen beroep meer op doen. En dat terwijl ieder kind, zo staat in het VN-verdrag, recht heeft op onderwijs. 

Er worden mooie initiatieven opgestart om onderwijs en zorg te combineren waardoor kinderen met ernstig meervoudige beperkingen toch onderwijs kunnen krijgen. Helaas zijn deze constructies kwetsbaar omdat de financiering soms zomaar stop gezet kan worden. Door de leerplichtontheffing kunnen ouders van kinderen met een meervoudige beperking zich niet beroepen op een indicatie voor onderwijs.

 

Met deze petitie vragen Erika van de Bilt en Lot de Swart aan de Tweede Kamerleden om van de mooie uitzonderingen régel te maken, want er zijn kansen om duurzaam en passend onderwijs vanzelfsprekend te laten zijn voor kinderen met een meervoudige beperking. Want iedereen kan leren. Kinderen met een meervoudige beperking hebben niet alleen recht maar ook báát bij onderwijs.

 

Hier vind je de petitie 'Onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte kinderen'


Lees ook de blog van Lot de Swart
Deze blog is eerder verschenen bij stichting Lotje&co.

Naar overzicht