Word lid!

Reflux

Reflux is het terugvloeien van voeding vanuit de maag in de slokdarm of zelfs tot in de keel of mond. Het wordt veroorzaakt door een slechte sluiting van de kringspieren tussen slokdarm en maag, waardoor de zure maaginhoud terug loopt naar de slokdarm. Deze is niet bestand tegen dit zuur. Het maagzuur brandt in op de wand van de slokdarm en veroorzaakt pijn. Op den duur kunnen hierdoor zweren ontstaan. Als het zuur veelvuldig terugloopt in de mond tast dit het glazuur van de tanden aan.
Ook kan reflux worden veroorzaakt door het langzaam leeglopen van de maaginhoud in de dunne darm en de slechte stuwbeweging van slokdarm en maag.

Reflux is te vermijden of te beperken:

  • Verdik de voeding met een bindmiddel, bijvoorbeeld Johannesbroodmeel.
  • Laat je kind zo min mogelijk vet voedsel eten. Vet voedsel blijft lang in de maag en kan daardoor eerder naar de slokdarm terugvloeien.
  • Vermijd zoveel mogelijk het nuttigen van zure en koolzuurhoudende dranken. Deze verergeren reflux.
  • Houd je kind na het voeden in een verticale positie, zodat de maag zich lager bevindt dan de mond. Ook kun je ervoor kiezen je kind op de rechterzij te leggen. Aan deze zijde loopt de maaginhoud in de dunne darm leeg.
  • Geef het eerste uur na de voeding geen druk op de buik. Buigspasmen geven druk op de buik. Deze kun je voorkomen door je kind vast te houden in de "gitaarhouding".
  • Houd bij het eten en drinken rekening met de positie van de mond ten opzichte van de maag. Zorg ervoor dat de mond hoger is ten opzichte van de maag.
  • Gebruik medicijnen die de maaginhoud minder zuur maken. Milde antireflux-middelen zijn zonder recept te verkrijgen bij drogist of apotheek. Sterkere middelen worden voorgeschreven door een arts. Wanneer dit niet helpt, kan ook een medicijn gebruikt worden die de maag sneller laat leeglopen in de dunne darm.


Als bovenstaande niet helpt, kan een operatie overwogen worden waarbij de reflux wordt voorkomen. Lees meer hierover.