Word lid!

Emotie en gedrag

Bij de behandeling van je kind ligt de nadruk op het fysieke deel, de houding en het bewegen. Gedrag en emotionele beleving komen pas later, soms zelfs helemaal niet aan bod. Onterecht en heel jammer. Bij een hersenbeschadiging kunnen namelijk ook gebieden van emotionele functies aangetast zijn. Ook aspecten als het zelfbeeld hebben een grote invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind met CP.

In de praktijk en uit onderzoek blijkt dat kinderen met CP vaker last hebben van sociaal-emotionele problemen. Misschien herken je het wel bij je eigen kind.

In deze rubriek gaan we in op de verschillende aspecten van de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind met CP, de verschillende fases, aspecten als zelfbeeld en doorzettingsvermogen en ondersteuning bij de sociaal-emotionele ontwikkeling.


Boek Gedrag en emotie
De BOSK heeft het boek Gedrag en emotie bij kinderen met cerebrale parese (2012). Het is geschreven voor ouders van een kind met CP, leerkrachten van kinderen met CP, artsen en andere hulpverleners die regelmatig kinderen met CP behandelen.