Word lid!

Behandelingen en therapieën

In deze rubriek bespreken we

 

Behandelen, therapie en methode

Vakgebieden

BehandelvormenBehandelen, therapie en methode

Behandelen is voorschrijven en uitvoeren wat iemand moet doen om beter te worden. We kiezen voor deze term omdat hij een brede lading dekt. Ook de behandelvormen die hier beschreven worden, zijn zeer verschillend van aard.


Therapie staat voor het behandelen, in het bijzonder bij het genezen van ziekten. Bij kinderen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) gaat het om werkwijzen die gericht zijn op het verbeteren van een aandoening of de gevolgen ervan. Denk aan hydrotherapie.
Soms wordt de term 'therapie' gebruikt, terwijl het verband met de geneeskunde niet voor de hand ligt. Voorbeelden zijn muziektherapie en klanktherapie. Dze therapieën helpen wel om het welbevinden van de persoon te bevorderen.

 

Een methode is een vaste, weldoordachte manier van handelen om een bepaald doel of meerdere doelen te bereiken. Een voorbeeld is het opvoedingsprogramma van prof. C. Vlaskamp of de methode 'Ervaar het maar' van Thyra Koeleman.

Naar boven


Vakgebieden

De behandelvormen komen uit verschillende vakgebieden als pedagogiek, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, (de) muziek en (de) massage. Soms worden elementen van verschillende therapievormen gecombineerd. 


Bij kinderen met EMB is immers de benadering van het totale kind zeer belangrijk. Zo komt communicatie vrijwel in elke behandelvorm ter sprake. Specifieke communicatiemethodes zijn ondergebracht in het hoofdstuk 'Communicatie´. Dat communicatie erg belangrijk is in allerlei therapieën voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen blijkt uit de vele methoden die vermeld staan bij op de website Communicatiemethodenemb.

Naar boven © Karlien Veldhoen, september 2010