Word lid!
29 oktober 2014

MCG en sport …. Het kan!

Iets waar je bij een kind dat meervoudig complex gehandicapt is (MCG), niet direct aan denkt is vrijetijdbesteding. En dan wel sportieve vrijetijdbesteding.

Wanneer je kijkt naar jouw kind dat zoveel zorg nodig heeft, denk je niet gelijk aan een sportactiviteit. En dat terwijl er genoeg mogelijk is.

 

Via sport is veel winst te behalen valt voor een kind met ernstig meervoudige beperkingen. Een club, samenspel, bewegen, en simpelweg gezelligheid, zijn heel belangrijk voor een kind, ook als het gehandicapt is. Het verhoogt de kwaliteit van leven van je MCG- kind. Een sociale activiteit met gelijkgestemden is goed voor je kind, maar zeker ook voor jou als ouder.

 

Bewegingen oefenen
Daarnaast worden motorische vaardigheden getriggerd, ook die vaardigheden die de fysiotherapeut of ergotherapeut soms al tijden tevergeefs aan je kind probeert te leren. Dit gebeurt niet in een therapeutische opstelling, maar in een gezellige sportieve omgeving met bevlogen vrijwilligers en trainers die erop gericht zijn het beste uit een kind naar boven te halen.

 

Aanbod sportclubs
Het aanbod van reguliere sportclubs is heel divers. Naar aangepaste sport activiteiten zal je iets meer moeten zoeken, maar de meeste grote sportclubs hebben wel een G-team. Voor een MCG-kind is dit toch vaak nog te hoog gegrepen.

 

Tips
Door de motorische en verstandelijke beperking en vaak ook het onvermogen om te praten, is het voor een MCG-kind vaak niet mogelijk om aan G-sport deel te nemen. Ook het mogelijke gebrek aan energie breekt je kind al snel op. Iets wat je niet wil, want sport moet leuk zijn en leuk blijven.

 

Daarbij is het bij veel MCG-kinderen heel belangrijk dat ze niet overprikkeld raken. Iets wat snel kan gebeuren op een rumoerig sportveld of in een drukke sporthal.

 

Je zal dus op zoek moeten gaan naar een leuke sportactiviteit waar je kind mag zijn wie hij is, met alle beperkingen die erbij horen. Durf verder te kijken, kijk goed naar je kind. Is het een 'binnenkind' of meer een' buitenkind'? Houdt je kind van actie of is het meer een denker? Het zijn allemaal factoren om rekening mee te houden bij je keuze van een sport.