Word lid!
29 oktober 2014

Sporten bij een sportclub

Er zijn een aantal aangepaste sportclubs.

Sailability
Sailability www.sailability.nl is een organisatie met verschillende locaties in Nederland. Hun motto is 'Iedereen kan zeilen'. Dit wordt voor alle handicaps mogelijk gemaakt en dus ook voor kinderen en volwassenen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). 

 

Sailability maakt gebruik van kleine zeilboten waar twee personen inpassen. De zeilbootjes zijn voorzien van een soort hangmat, en met schuimrubber passtukken zorgt men ervoor dat je kind goed ondersteund te water gaat.  In veel havens is zelfs een tillift aanwezig, zodat je kind op een veilige manier in het zeilbootje wordt getild. Als ouders mag je met een motorbootje meevaren zodat je steeds in de nabijheid bent van je kind.

 

Samen met een instructeur
Je kind wordt vergezeld door een zeil-instructeur die zal proberen je kind te betrekken bij de zeil-activiteit. Hij kijkt goed naar de mogelijkheden van je kind, al zijn die nog zo gering. Het samen vasthouden van het roer, het trekken aan een zeiltouw, het zijn dingen die een actie-reactie effect teweeg brengen. Je kind leert spelenderwijs dat het invloed kan uitoefenen op zijn of haar omgeving, en dat dat leuk is. Daarbij heeft het kabbelende water een ontspannende invloed op je kind. Je zal zien dat het tot rust en concentratie komt op het water.

 

Voordeel van Sailability is dat er geen wachtlijst voor is. Je schrijft je kind in voor een zeilactiviteit en bespreekt met de coördinator via een formulier de beperking van je kind. Met een beetje geluk kan het zeilen dan al heel snel beginnen.

Nadeel van Sailability is dat zeilen een seizoensport is. In de wintermaanden zal je kind het dan zonder sportactiviteit moeten stellen.

 

Only Friends - Amsterdam

Op een prachtige en goed bereikbare locatie ligt het Ronald Mc Donald Sportcentrum waar Only Friends www.onlyfriends.nl gebruik van maakt. Only Friends beschikt over een zeer ruim sport aanbod. En het bijzondere van Only Friends is, dat het de enige sportclub is die alleen maar G-sport aanbiedt.

 

Hun motto is 'Je bent goed zoals je bent' en dat dekt de lading. Iedereen is welkom, ongeacht je handicap. Plezier van het samen sporten staat voorop. Ook voor MCG-kinderen is er een ruim sportaanbod te vinden. In overleg met de organisatie kan je kind een sport een aantal keren uitproberen voordat je een keuze maakt.

 

Boccia
Monique Lartey heeft ervaringen met sporten bij Only Friends: 'Onze zoon zit op Boccia. Dit is een sport die zeer geschikt is voor sporters met zware lichamelijke beperkingen. Ook als MCG-er kan je hier prima aan de slag. Het spel lijkt nog het meest op jeu de boules. Het is een werpsport met leren ballen. Afhankelijk van de mogelijkheden werpt een sporter de bal met de hand of met een werpgoot. Je kunt ook gebruik maken van een assistent die de werpgoot samen met de sporter bedient. Bij Boccia stimuleer je niet alleen de motoriek maar ook tactisch inzicht. Vaardigheden waar een kind ook buiten de sportclub veel aan heeft. Door de een op een begeleiding die kinderen hier krijgen, wordt iedere sporter gestimuleerd het beste uit zichzelf naar boven te halen. Het gevoel van eigenwaarde neemt sterk toe.'

Boccia is een sport die zowel individueel als in teamverband kan worden uitgeoefend.

 

Allerlei sporten bij Only Friends
Deze sporten kun je beoefenen bij Only Friends zijn: Handbal, Tennis, Streetdance, Kickboksen, Voetbal, Hockey, Volleybal, Honkbal, Duiken, Atletiek, Fitness, Rolstoelbasketbal, Cycling, Klimmen, Boogschieten, E&H Hockey, Zaalvoetbal, Judo, Watersport en Racerunning.

Voordeel: Only Friends kent ook geen wachtlijst, instromen is op elk moment mogelijk.
Nadeel is de zomerstop en winterstop. Deze lopen gelijk met de zomervakantie en kerstvakantie.

 

De winst beperkt zich niet tot het sportveld
Zelfs het meest beperkte MCG-kind wordt getriggerd om bepaalde vaardigheden te oefenen. Daar waar fysiotherapeuten en ergotherapeuten de moed soms allang hebben opgegeven bij een kind, ontwikkelt je kind bepaalde vaardigheden alsnog via het sporten.

 

Versterkte handmotoriek, kijken naar wat je doet, contact leggen met je teamgenoten en trainers, of gewoon geactiveerd worden, zijn maar een paar voorbeelden. De omgeving van je kind merkt het verschil.

Is je kind doorgaans heel gesloten, dan kan het zomaar zijn dat je kind door de interactie met trainers, instructeur en teamgenoten een goede vooruitgang boekt. Het kan de beste therapie zijn voor je kind. En de leukste therapie!

Heb jij een tip waar MCG-kinderen kunnen sporten en bewegen? Stuur je reactie in via de button 'help ons' rechtsboven op de pagina.