Word lid!

Symptomen

Bij de geboorte is het meestal niet direct duidelijk dat een kind ernstig motorisch en verstandelijk gehandicapt is. Soms zijn er tijdens de zwangerschap problemen geweest. Het kindje wordt veel te vroeg geboren, of het is veel te klein als het ter wereld komt. Er is bij de bevalling van alles misgegaan of de problemen ontstaan korte tijd na de geboorte.

In het eerste levensjaar zijn er vaak medische problemen. De voeding gaat vaak moeizaam. Geleidelijk aan wordt duidelijk dat het kind geen normale ontwikkeling doormaakt. De motorische mijlpalen als hoofdbalans, zitten, staan en kruipen komen niet of vertraagd op gang, terijwl dit mormaliter in het eerste jaar hoort te gebeuren. Het is een ernstig in de ontwikkeling vertraagd kindje, en men kan dan al spreken van een gehandicapt kindje. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hersenbeschadiging. Vaak is dat niet het enige wat er scheelt. Het kindje heeft bijvoorbeeld ook een open gehemelte, problemen met horen of zien, epileptische aanvallen, of het lukt niet om contact te maken met het kindje.

 

Maar het kunnen ook kinderen zijn waar niks mee aan de hand was. De ontwikkeling verliep normaal. Ze gingen zitten, lopen, praten. Tot er iets ernstigs gebeurde: een hersenvliesontsteking, een ongeluk, coma. Of het hoort helaas bij een syndroom, bijvoorbeeld het Rett-syndroom, waarbij kinderen achteruitgaan in de ontwikkeling nadat het eerst normaal verliep.

 

Ook kinderen met een aangeboren stofwisselingsziekte kunnen meervoudig complex gehandicapt worden. Bij hen leidt de ziekte ertoe dat steeds meer schadelijke stoffen in het lichaam en de hersenen zich ophopen. Hierdoor gaan deze kinderen steeds meer achteruit, wat leidt tot een meervoudige complexe handicap.

 

Soms zijn er geen acute medische problemen en lijkt alleen de ontwikkeling vertraagd. Pas op het moment dat ontwikkelingsstappen uitblijven die ook een heel erg trage baby maakt, wordt er verder gezocht.