Word lid!

Gezin

Zodra je kinderen krijgt, verandert er heel veel. Als je een kind met een ernstige meervoudige beperking krijgt, verandert er nog veel méér. Niet alleen voor jou als ouder, maar ook voor eventuele broertjes of zusjes.

Het hebben van een gehandicapt kind is merkbaar in alle vezels van het gezin

Als je een gehandicapt of ernstig ziek kind hebt, is het bijna niet voor te stellen hoe het zou zijn als je alleen maar 'gewone' kinderen zou hebben. Omgekeerd geldt hetzelfde: mensen met een 'gewoon' gezin kunnen zich eenvoudigweg geen voorstelling maken van wat het is om een ernstig gehandicapt kind te hebben. 

De belasting voor je gezin is vaak enorm

Zorgen voor een kind met een ernstige, meervoudige beperking is zwaar. Voor de ouders, voor eventuele broertjes of zusjes, en voor mensen in de omgeving van het gezin.
Lees meer over de belasting voor je gezin

Het is goed om met elkaar te blijven praten

Mannen en vrouwen gaan anders om met gebeurtenissen en emoties. Misschien is het soms lastig om met je partner te praten. Misschien omdat jullie over sommige dingen anders denken of omdat je er emotioneel van wordt. Toch is het goed om met elkaar te praten; plan het in en neem er de tijd voor. Blijf samen trots op wat jullie bereikt hebben. 

Kijk naar wat je kind wél kan

Denk in en kijk naar mogelijkheden. Probeer vooral te kijken naar wat je kind wél kan, en niet naar wat het niet kan. Probeer te genieten van je kind en niet alleen maar met ziekte en ontwikkeling bezig te zijn. 

Betrek broertjes en zusjes erbij

Het hebben van een meervoudig beperkt broertje of zusje heeft natuurlijk ook invloed op de andere kinderen in het gezin. Gelukkig gaan kinderen vaak heel natuurlijk om met hun gehandicapt zusje of broertje. Voor hen is het vaak gewoon zoals het is. Toch is goed om hen in begrijpelijke taal te vertellen wat er aan de hand is. Laat hen helpen bij de verzorging, of laat ze samen met hun broertje of zusje 'spelen'.
Lees meer over broertjes en zusjes 

Het helpt om leuke plannen te maken met zijn allen...

Probeer met het hele gezin steeds iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Zoals een uitje naar de dierentuin of een pretpark. Dan heb je steeds weer iets om naar toe te leven. Het helpt om 'ritueeltjes' in te stellen voor het héle gezin. 

...maar soms kun je ook alleen iets met je andere kinderen gaan doen

Het is belangrijk dat elk kind voldoende tijd en aandacht krijgt. Soms kan het nodig zijn om wat meer tijd voor broertjes en zusjes te nemen, zonder dat je afgeleid wordt. Plan gerust eens een uitje zonder je kind met een beperking, als dat leidt tot meer ontspanning.