Word lid!

Verzekeringen en (juridisch) advies

Een goede verzekering is belangrijk, zeker als je kind een beperking heeft. Waar moet je op letten?

Check de polis van je ziektekostenverzekering

Iedereen in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor zorg. Voor de meeste mensen is het basispakket voldoende. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, komt ook voor ernstig meervoudig beperkte kinderen bijna alle zorg uit de basisverzekering. Je kunt dan denken aan hulpmiddelen, schoenen, therapieën, reiskosten, tandarts/bijzondere tandheelkunde, en vaak zelfs orthodontie. Check dus vooral of je een aanvullende verzekering hebt; vaak is dit niet nodig.

De uitgebreide polisvoorwaarden kun je online bekijken

De voorwaarden zijn te vinden op de site van jouw verzekeraar. Dan kun je precies zien wat er wel en niet vergoed wordt. Je kunt de voorwaarden ook schriftelijk opvragen bij je verzekeraar.

Op internet vind je meer handige informatie

Zo kun je veel informatie over de zorgverzekering vinden op www.kiesbeter.nl. Ook op de site van de Rijksoverheid vind je meer info.

Een goede rechtsbijstandsverzekering is onmisbaar

Als ouder van een kind met een beperking komt er veel op je af. Al helemaal als je hulpmiddelen of een verbouwing wilt aanvragen. Soms kunnen er helaas ook conflicten ontstaan. Bijvoorbeeld met de leverancier van een hulpmiddel, of met de aannemer die een verbouwing uitvoert. Dan is het fijn als je kunt terugvallen op een goede rechtsbijstandsverzekering.

Juridisch advies

Via het Nationale Zorgnummer kunt je terecht met vragen over bijvoorbeeld uitkeringen, wonen, vervoer, onderwijs, inkomen en rechtsbescherming (curatele, mentorschap en dergelijke). Als een eenvoudig advies niet volstaat dan word je doorverwezen naar het Juridisch Steunpunt.

 

Je kunt contact opnemen met het Meldpunt Het Juiste Loket van Ieder(in) als niet duidelijk is welke instanties verantwoordelijk zijn voor het regelen van de zorg voor je kind.