Word lid!

Woningaanpassing

Als je je huis moet aanpassen, is dat behoorlijk ingrijpend. Toch is het vaak handig of zelfs nodig om je huis aan te passen. Aanpassingen kunnen de zorg voor je kind een stuk gemakkelijker maken.

Je huis aanpassen kan op vele manieren

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de badkamer te laten aanpassen. Ook kun je bijvoorbeeld een slaapkamer maken op de begane grond. Ook minder ingrijpende aanpassingen zijn natuurlijk mogelijk. Zoals het weghalen van drempels of het installeren van een traplift. Soms is het handiger om te verhuizen.

Vaak vergoedt de gemeente woningaanpassingen

Dat gebeurt dan vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uiteraard is er wel een medische indicatie nodig. Bovendien zoekt de gemeente vaak naar de goedkoopste oplossing. Ook vragen veel gemeenten een inkomsensafhankelijke bijdrage. Vraag hier van tevoren naar; die eigen bijdrage kan namelijk zo hoog zijn, dat het soms goedkoper is om je woning zelf aan te laten passen.

Begin op tijd met nadenken over eventuele aanpassingen

Van tevoren is het vaak moeilijk inschatten wat er nodig is; je weet immers nog niet hoe je kind zich precies gaat ontwikkelen. Probeer toch over alles zoveel mogelijk vooraf na te denken. Zo voorkom je dat je voortdurend aan het verbouwen bent. Bovendien wordt je kind vaak te zwaar om te tillen als het een jaar of 4 is. Wacht dus vooral niet te lang met nadenken over eventuele aanpassingen; voor je het weet is het immers zover.

Denk na over de lange termijn

Als de badkamer boven is of als je een traplift wilt installeren, dan moet je je afvragen of dit zin heeft op de lange termijn. Als de prognose van je kind bijvoorbeeld is dat het niet gaat lopen, dan is een slaap- en badkamer op de begane grond uiteindelijk vaak onvermijdelijk.

Doe inspiratie op bij andere ouders

Denk je erover jullie huis aan te passen? Maar weet je niet precies waar te beginnen? Ga dan eens kijken bij andere ouders die al een aangepaste woning hebben. Zo kun je ideeën opdoen. Via social media is het vaak gemakkelijk om contact te leggen met andere ouders.

Meer inspiratie kun je opdoen bij architect Johan Grootveld

Als vader van een beperkte zoon heeft Johan Grootveld veel ervaring met woningaanpassingen. Op zijn site vind je veel tips en informatie. Hij beantwoordt ook vragen per telefoon of per mail. Tegen vergoeding kan hij je ook gericht adviseren en helpen met een tekening. Schroom vooral niet om hem om advies te vragen; op de lange termijn kan dit veel geld schelen!