Word lid!

Vakantie

Als je een kind hebt met een beperking, is op vakantie gaan niet altijd vanzelfsprekend. Hoe kun je tóch op vakantie gaan?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Is de accommodatie goed toegankelijk? Zijn er voldoende hulpmiddelen aanwezig? Is het mogelijk om een eigen zorgverlener mee te nemen? Allemaal vragen die meespelen in de voorbereiding van de vakantie. Een goede voorbereiding voorkomt onaangename verrassingen als je eenmaal op de plek van bestemming bent.

Overweeg om een eigen zorgverlener mee te nemen

Dat kan een familielid zijn, maar ook iemand anders. Uiteraard kost dit geld. De zorgkosten en de reis- en verblijfkosten kun je betalen uit het persoonsgebonden budget (PGB). Hieraan zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. Wil je zeker weten of de reis- en verblijfskosten ook vergoed worden? Vraag dan vooraf toestemming bij je zorgkantoor, gemeente of zorgverzekeraar.
Lees meer over het persoonsgebonden budget

Handig hulpmiddel: De Blauwe Gids

De Blauwe Gids is een jaarlijkse uitgave van de Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV). Met de Blauwe Gids kun je gemakkelijk je vakantie uitzoeken en plannen. De NABV richt zich alleen maar op vakanties voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Er zijn allerlei mogelijkheden om samen op vakantie te gaan

  • Stichting Wigwam biedt Wigwamvakanties op verschillende locaties in Nederland en Frankrijk. Elke Wigwam-vakantielocatie is volledig ingericht voor gasten met een (ernstige) beperking.
  • Domaine de Puylagorge is een camping in Zuid-Frankrijk, opgezet en gerund door een Nederlands echtpaar. De camping is volledig ingesteld op kinderen met een beperking; het gehele terrein is toegankelijk met een rolstoel.
  • Villa Pardoes biedt een gratis vakantieweek aan voor kinderen met een ernstige, mogelijk levensbedreigende ziekte in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Villa Pardoes is gericht op ontspanning, plezier maken en genieten voor het hele gezin.
  • Stichting Wielewaal organiseert vakantiedagopvang (kinderthemaweken), logeerweekenden, campingrecreatie en groepsvakanties voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking.
  • In het Bio Vakantieoord zijn alle gangbare aanpassingen en hulpmiddelen beschikbaar. Ook de vakantiebungalows zelf zijn volledig berekend op een gezin of groep met één of meerdere ernstig meervoudig beperkte kinderen. Er zijn allerlei sport- en spelmogelijkheden. Daarbij wordt er uiteraard ook gedacht aan de broertjes en zusjes.
  • Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft ook vakantiehuizen (De Hoeve en de Kindervallei) voor gezinnen met een kind met een beperking.

Tip: ruil eens van huis

Wonen jullie in een aangepast huis? Ruil dan eens van huis met een ander gezin dat ook een ernstig meervoudig beperkt kind heeft. Je ruilt dan met gesloten portemonnee. Bovendien zijn alle hulpmiddelen die je nodig hebt vaak al aanwezig. Bovendien kun je misschien ook gebruikmaken van elkaars PGB'ers. En natuurlijk weet het ruilgezin de leukste uitstapjes voor jouw kind in de buurt.


Plaats anders eens een oproepje op Vraag en Aanbod of op onze speciale Facebookgroep!

Je kunt ook zonder je kind op vakantie gaan

Soms is het gewoon niet mogelijk om met je kind op vakantie te gaan, hoe graag je dat ook zou willen. Je kunt je kind dan naar een logeeradres brengen. Zo'n vakantie geeft je de kans om op te laden. Na de vakantie kun je dan weer vol energie voor je kind zorgen.