Word lid!

Vervoer

Je kind vervoeren is vaak best lastig, al helemaal als hij of zij in een rolstoel zit. Voor elk moment is er een ander vervoersmiddel. Onder voorwaarden kun je hiervoor ook een vergoeding krijgen.

Soms kan je kind in een gewone auto vervoerd worden

In dat geval heb je vaak genoeg aan een speciaal autostoeltje. 

Naast de auto zijn er nog meer vervoersmiddelen

Zo kun je denken aan de rolstoelbus of -fiets. Ook kun je bijvoorbeeld een grotere buggy gebruiken
Er zijn diverse andere opties voor het vervoeren van je kind, zoals een rolstoelbus voor vervoer per auto, een rolstoelfiets, een rolstoel, of bijvoorbeeld een grotere buggy. Ga na welk vervoersmiddel op welk moment het meest noodzakelijk is.

Een aangepaste bus is ideaal

Een aangepaste bus is handig als je kind volledig verzorgd moet worden. Vooral wanneer de bus is verhoogd, zodat je er rechtop in kunt staan. Ook is het handig als de bus is uitgerust met een uitklapbare stretcher op hoogte. Je kunt het kind daarop verschonen en af en toe neerleggen, wat goed is voor een wisselende houding. Naast de vele noodzakelijke ritjes kun je met een bus eventueel ook dagtochtjes maken.

Vaak kun je bij je gemeente vervoersvoorzieningen aanvragen

Wanneer je in aanmerking komt voor een aangepast vervoermiddel, is het aanvragen van vervoersvoorzieningen de moeite waard. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan speciale zevenpuntsgordels (handig als je kind erg ondernemend is), een speciale autostoel, of een parkeerkaart voor je kind. Je kunt dit doen bij het Wmo-loket van je gemeente. Hier kun je terecht voor ondersteuning, ook op gebied van vervoer. Welke ondersteuning dat precies is? Dat hangt af van de gemeente waar je woont. Het is handig als je een advies van de arts/therapeut toevoegt; de kans dat je aanvraag wordt goedgekeurd, is dan een stuk groter.

Wellicht komt je kind in aanmerking voor taxivervoer

Dat is het geval bij bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld als je kind in een rolstoel zit of visueel beperkt is. Voor ritjes van en naar het ziekenhuis kun je dan gebruikmaken van een taxi. Als je zelf kunt rijden, kun je hiervoor een bepaalde kilometervergoeding krijgen. Infomeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. Je hebt hiervoor wel een machtiging nodig van je huisarts.