Word lid!

Vrije tijd

Leuke dingen ondernemen is erg belangrijk. Niet alleen voor je ernstig meervoudig beperkte kind, maar ook voor de rest van het gezin. Gelukkig zijn er allerlei dingen die je (samen) kunt doen.

Het kan soms lastig zijn om passende vrijetijdsbesteding te vinden

Toch kunnen veel ernstig, meervoudig beperkte kinderen genieten van uitstapjes die je met andere kinderen ook zou doen. Denk maar aan een uitstapje naar de kinderboerderij of dierentuin, aan zwemmen, aan wandelen in het bos, aan een bezoekje aan de kermis, of gewoon aan eendjes voeren in de buurt. Probeer uit te zoeken wat jouw kind het leukst vindt, en wat het beste past bij zijn of haar beperking.

Voor ernstig meervoudig beperkte kinderen zijn er ook speciale clubjes

Daar kunnen ze bijvoorbeeld paardrijden, snoezelen en zwemmen. Ook zijn er vaak speciale scoutinggroepen voor kinderen met een beperking.

Probeer leuke dingen te blijven ondernemen

Voor je beperkte kind is dit heel belangrijk, maar ook voor de rest van het gezin.

Tip: let op als er een speeltuin wordt gerenoveerd

Je kunt dan aan de gemeente vragen of ze bij de renovatie rekening willen houden met jouw kind. De Speeltuinbende kan hierin soms ook wat betekenen.

Er zijn allerlei plekken waar je terecht kunt

Hieronder een greep uit de mogelijkheden:

  • Op de site van de Speeltuinbende vind je speelplekken waar kinderen met én zonder beperking lekker samen kunnen spelen.
  • Circus CliniClowns is een voorstelling die speciaal ontwikkeld is voor zieke en verstandelijk of meervoudig gehandicapte kinderen.
  • De Nieuwe Belevenis is een belevingswereld voor mensen met een meervoudige handicap.
  • Theater De Lachende Zon maakt speciaal theater voor mensen met een verstandelijke beperking.
  • Op www.natuurzonderdrempels.nl vind je meer info over de toegankelijkheid en bereikbaarheid van Nederlandse natuurgebieden voor mensen met een beperking.
  • Huifbedrijden is paardrijden, maar dan geschikt voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen. Je kind ligt op een doek dat boven de paardenruggen is gespannen. De loopbeweging en de warmte van de pony's werkt ontspannend.
  • Jutters zijn rolstoelen waarmee je gemakkelijk een wandeling kunt maken over het strand, in het bos of in de sneeuw. Op verschillende uitleenpunten kun je ze huren.
  • Op www.vinkennest.nl vind je veel leuke ideeën om zelf aangepast speelgoed te maken voor je kind.
  • De Stichting Opkikker bezorgt gezinnen met een langdurig ziek of zwaar beperkt kind een onvergetelijke Opkikkerdag. Alle gezinsleden worden daarbij in het zonnetje gezet.
  • Het Kinderbeestfeest is een besloten feest voor kinderen met een beperking tot en met 18 jaar, samen met hun ouders, broertjes en zusjes.