Word lid!

Allerlei puzzelstukjes

Er is iets niet in orde met je kind, maar wat precies? Soms is het lange tijd onduidelijk wat je kind precies mankeert. Totdat de verschillende puzzelstukjes op hun plek beginnen te vallen.

Het is niet altijd duidelijk wat je kind mankeert

Je krijgt wel signalen dat er iets niet in orde is, maar het is niet duidelijk wat precies. Het kan zijn dat je kind problemen heeft met eten en drinken. Misschien is het moeilijk om contact te maken. Ook kan het zijn dat de ontwikkeling vertraagd is. Er vallen je kortom steeds meer dingen op.

Lees meer over de symptomen

Vaak volgt een zoektocht langs meerdere artsen

Van kinderarts tot oogarts, van neuroloog tot klinisch geneticus: in deze onduidelijke fase doorloop je als ouder vaak een heel traject langs allerlei specialisten. Het kan voelen alsof je met zijn allen een puzzel in elkaar aan het zetten bent, maar dat niemand het totale overzicht heeft. Dat kan erg frustrerend zijn.

Vaak vallen de puzzelstukjes uiteindelijk op hun plek

Meestal wordt 'het grotere plaatje' op een gegeven moment steeds duidelijker. Als er dan eindelijk een diagnose is, is dat vaak een bevestiging van je gevoel dat er meer aan de hand is. Misschien had je al vermoedens, maar als die definitief worden is dat vaak een schok.

Een diagnose helpt bij de verwerking

Een heldere diagnose maakt dingen duidelijk; je hebt nu zicht op de hele 'puzzel' en weet nu in elk geval beter waar je aan toe bent. Dat helpt enorm bij het verwerkingsproces en om alles een plekje te kunnen geven. Ook kun je nu gerichte beslissingen gaan nemen over de juiste behandeling en kun je dingen in gang gaan zetten.

Soms blijft een diagnose uit

Een diagnose zorgt voor troost en een stuk rust. Als een diagnose uitblijft, kan dat de verwerking behoorlijk bemoeilijken. Is er voor jouw kind geen definitieve diagnose vastgesteld? Dan kun je terecht bij Platform ZON. Via dit platform vind je meer informatie en kun je in contact komen met andere ouders die in dezelfde situatie zitten.