Word lid!

Oorzaken

Geen enkel kind met een ernstige meervoudige beperking is hetzelfde. Ook de oorzaken van een ernstige meervoudige beperking kunnen behoorlijk uiteenlopen.

Er kan sprake zijn van een geboortetrauma

Soms gaan er dingen mis bij de geboorte. Dat kan dan leiden tot letsel, zowel geestelijk als lichamelijk.

Er kan sprake zijn van chromosale afwijkingen

Een lichaam bestaat uit miljarden cellen. In de kern van deze cellen zitten de zogenoemde chromosomen. Bij gezonde kinderen bevat elke cel 46 chromosomen. Heeft een kind te veel of juist te weinig chromosomen, dan kan dat leiden tot afwijkingen. Ook kan er sprake zijn van fouten in de aanleg van chromosomen. 

Er kan sprake zijn van een stofwisselingsziekte

Stofwisselingsziekten ontstaan door stoornissen in de stofwisseling. Verloopt de stofwisseling niet goed? Dan ontstaat er schadelijke tussenstoffen, en die kunnen allerlei afwijkingen veroorzaken.

 

Meer weten over stofwisselingsziekten? Kijk dan op de website van VKS (Volwassenen Kinderen en Stofwisselingsziekten). Via VKS kun je ook in contact komen met andere ouders. 

Er kan sprake zijn van letsel in de hersenen of het centrale zenuwstelsel

Bij sommige kinderen ontstaan afwijkingen in de aanleg van de hersenen, of bij de ontwikkelingen van het centrale zenuwstelsel. Die afwijkingen kúnnen leiden tot ernstige meervoudige ontwikkelingsproblemen. 

Er kan ook sprake zijn van niet-aangeboren hersenletsel

Soms loopt een kind na de geboorte hersenletsel op, bijvoorbeeld door complicaties na een operatie. 

Er kan sprake zijn geweest van een infectie tijdens de zwangerschap

Soms loopt de moeder tijdens de zwangerschap een infectieziekte op. Zo'n ziekte kan leiden tot schade bij het kind. Bekende infectieziektes zijn bijvoorbeeld hepatitis C, rodehond en kinkhoest. 

Er kan sprake zijn geweest van een ernstig ongeluk

Een zwaar trauma als een ernstig ongeluk kan niet-aangeboren aandoeningen tot gevolg hebben. Deze kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn.