Word lid!

Toekomstbeeld

In de eerste vier jaar na de geboorte loopt je kind al snel een grote achterstand op. Hoe ziet de ontwikkeling van je kind er ná die tijd uit?

4-12 jaar: de zorgbehoefte groeit

De ontwikkeling van je kind wijkt in deze fase steeds verder af van de standaard. Daardoor wordt het lastiger om je kind te plaatsen bij de reguliere opvang. Ook het vinden van een oppas wordt lastiger, net als samen op vakantie gaan. Misschien zijn er ook aanpassingen in de woning nodig en in het vervoer van je kind. De toenemende zorg kan jullie gezinsleven onder druk zetten.

12-20 jaar: het verschil wordt groter

Het verschil tussen jouw kind en jongeren zonder beperkingen wordt steeds groter. Als ouder zie je de verschillen tussen je gehandicapte kind en zijn broers of zussen en buurkinderen groter worden. De kinderen zelf merken dit ook.

Lees meer

De zorg wordt zwaarder

Je kind wordt steeds ouder, net als jullie. De dagopvang kan de zorg voor jullie kind verlichten. Vaak is het voor alle partijen wennen als je kind naar de dagopvang gaat. Maar uiteindelijk wordt dit ongetwijfeld een fijne plek waar je kind zich veilig voelt.

Soms wordt de zorg tóch te zwaar

Ondanks de dagopvang kan het zorgen voor je kind te zwaar worden voor je. In dat geval kan je kind bij een instelling terecht. Er zijn ook steeds meer kleinschalige woonvormen voor mensen met een ernstig meervoudige beperking. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat bij je kind en jullie gezin past. Dit vraagt meestal tijd, dus begin op tijd met oriënteren.