Word lid!

Borstvoeding

Als ouders van een pasgeboren baby met schisis word je er direct mee geconfronteerd dat je baby niet, of niet meteen aan de borst kan drinken. Dat wil echter niet zeggen dat het onmogelijk is om je kind borstvoeding te geven.

 

Leyla en Danny

Leyla vertelt hoe zij haar zoon Danny, die geboren is met een dubbele lipspleet, een kaakspleetje en een gespleten huig (zijn gehemelte is gesloten), borstvoeding geeft:

"Ik ben bewust in het ziekenhuis bevallen, zodat ik meteen hulp kon krijgen met het aanleggen. Dat was al van te voren in het ziekenhuis bekend en er stond voor de zekerheid een kolf klaar, mocht het niet lukken. We wisten namelijk niet of Danny's gehemelte dicht zou zijn. Elke keer met aanleggen kreeg ik hulp van een verpleegkundige. Vaak liet hij tussendoor weer los en dan moest ik weer op het knopje drukken voor hulp, want zelf lukte het me pas na een week.

 

In de kraamweek heb ik een hulp gekregen die ook verpleegkundige was en veel ervaring heeft met borstvoeding. Zij is heel intensief aan de gang gegaan met het aanleggen. Borst plat knijpen, de spleetjes een beetje dicht duwen. Op een gegeven moment was het genoeg om alleen de borst plat te knijpen.

 

In het begin was de borstvoeding wel zwaar, omdat je er echt 100% mee bezig moet zijn, in verband met het helpen. Toen Danny eenmaal geopereerd was, merkte ik duidelijk verschil en kon hij het helemaal zelf. Vanaf dat moment ging het allemaal heel gemakkelijk! Nu is hij tien maanden en het gaat nog steeds super! Elke keer een heerlijk knuffelmomentje en ik geloof echt dat Danny er in verband met antistoffen heel veel aan heeft! We hebben geen einddatum, dus voorlopig gaan we nog lekker door!"

 

Hier kun je meer lezen over Leyla en Danny en op deze pagina vind je de ervaringen van een andere moeder.

 

Tips

Leyla geeft de volgende tips:

  • Bereid je goed voor. Zorg ervoor dat je een kolf en fles met Haberman speen in huis hebt, voor het geval je stuwing krijgt.
  • Zorg er voor dat de verloskundige, het ziekenhuis (als je niet thuis bevalt) en het kraambureau weten dat je borstvoeding wilt geven.
  • Als het met hulp van de verpleegkundige en/of kraamhulp niet lukt, kun je een lactatiekundige inschakelen of contact op nemen met de gratis hulp lijn van La Leche League.

 

Folder en informatie

La Leche League heeft een folder uitgebracht over schisis en borstvoeding. In deze folder vind je praktische tips om borstvoeding aan je kind met schisis te geven.

Algemene informatie over borstvoeding kun je op internet vinden bij kenniswijzer.nl, dossier Borstvoeding en La Leche League.