Word lid!

Puberteit

De puberteit is een turbulente periode voor je kind. Op lichamelijk en psychisch gebied verandert er veel. In deze fase ontwikkelt hij zijn persoonlijkheid en groeit toe naar onafhankelijkheid. Het uiterlijk van je kind is vaak belangrijker dan voorheen. Hij kan zich daarover onzeker voelen en extra (negatieve) aandacht aan zijn schisis geven. Het kan zijn dat hij tijdens de puberteit meer moeite heeft met het accepteren van zijn schisis. Ook kan hij eventuele correcties aan zijn gezicht willen versnellen. Als hij zijn gevoelens daarover met anderen deelt, kan dat hem helpen. Contact met lotgenoten dient mogelijk als ondersteuning, maar is niet voor iedere jongere wenselijk.

 

Voor jou als ouder is de puberteit een periode van laveren. Naast zijn uiterlijk zijn het maken van vrienden en het hebben van relaties heel belangrijk. Het hoort bij deze leeftijd dat je kind niet alles meer met je deelt, ook al zie je het wel. Blijf ondersteunend maar durf ook je grenzen te stellen. Daardoor blijf je als ouder betrouwbaar. Het erkennen van de beeldvorming van je kind ("ik kan me indenken dat je dat niet leuk vindt") betekent niet dat je je kind een probleem aanpraat, maar levert vaak een positieve bijdrage. Wees niet bang dat je het probleem nog erger maakt; je kind weet zich eerder erkend bij de gedachte dat het niet zo gek is wat hij voelt.

 

Contactpersoon voor jongeren 

Hartger, 19 jaar, heeft zelf een dubbelzijdige schisis en wil zich inzetten voor andere jongeren door het beantwoorden van vragen. Je kunt hem ook mailen om gewoon je verhaal te doen. Hieronder stelt hij zich voor. 

 

Hoi, ik ben Hartger, 19 jaar en ben geboren met een dubbelzijdige schisis. Ik studeer aan de universiteit in Groningen en heb een leuke vriendin (zonder schisis!). Ik ben bijna elke dag op de roeivereniging te vinden en daar ben ik ook te porren voor een biertje. Mijn idee is om een online aanspreekpunt te worden voor kinderen met een schisis of ouders van kinderen met een schisis. Dit heb ik zelf vroeger gemist toen ik in meer kwetsbare perioden zat van mijn jeugd! Jongens en meiden die willen, kunnen contact met mij opnemen en al hun vragen en zorgen bij mij neerleggen. Hiermee hoop ik hun net een extra steuntje in de rug te geven en te laten zien dat een kind met een schisis dezelfde mogelijkheden heeft op het gebied van school, relaties en vrienden. Dus mocht je vragen hebben of ben je onzeker over je schisis, dan kan je altijd mij een bericht sturen via hartger@live.nl. 

Groetjes, Hartger