Tips bij het kiezen van RAL kleuren voor je hui

2024-03-09
Kevin

Laat de kleuren van je huis het verhaal van je ziel vertellen!

Het matchen van huiskleuren is een essentieel onderdeel van interieurdesign. Het kan het imago van je plek maken of breken. Daarom moet je extra zorg besteden aan het kiezen van de juiste huiskleuren. In interieurdesign zijn kleuren de snelste manier om een indruk toe te voegen of de sfeer van een plaats te beïnvloeden. En wat huiskleuren betreft, is een groot deel verbonden aan muurkleuren. Ze beslaan bijna 60 procent van je huiskleuren. De rest komt van het meubilair, plafond, bekleding, vloeren, enz. Maar kleuren kiezen voor je huis is geen kinderspel. Je zult wat stappen moeten doorlopen om een geschikt kleurenschema voor je plaats te vinden. Maar maak je geen zorgen, dit klinkt misschien super ingewikkeld, maar wij zijn hier om het makkelijk voor je te maken. We hebben een aantal makkelijke doe-het-zelf tips bedacht om je te helpen op de juiste manier met huiskleurmatching. Maar voordat we naar de tips gaan, laten we eerst wat stappen verkennen die je moet doorlopen voordat je voor de verfkeuze gaat!

  1. Geef je huis de geschikte grondverf: dit is belangrijk zodat de oude kleuren van je huis niet interfereren met de nieuwe kleuren
  2. Experimenteer Met Verschillende Kleuren: Identificeer jezelf niet met een bepaalde kleur; verken de verschillende keuzes
  3. Overweeg De Omringende Factoren: Voordat je de huiskleuren kiest, zorg ervoor dat je de verschillende factoren overweegt: zonlicht in de kamers, grootte van de kamers, plafondhoogte, enz. Sommige tinten zien er misschien goed uit op het kleurenwiel; ze zijn echter misschien niet geschikt voor jouw plek vanwege licht, plafondhoogte, enz.
  4. Let Altijd Op De Kleuren En Stijlen Van Meubilair: Je meubelsets hebben een aanzienlijke impact op de huiskleuren. Dus overweeg ze allemaal bij het kiezen van de kleuren voor je huis


Nu je bewust bent van deze tips voordat je huiskleuren kiest, laten we doorgaan en de verschillende aspecten van het selecteren van de juiste huiskleuren begrijpen. Bekijk het RAL kleuren palet hier om alle mogelijkheden inzichtelijk te hebben.

Gebruik lichtere kleurenpaletten voor huis kleurmatching in kleinere kamers

Als je huis minder ruimte en kleinere kamers heeft, is de juiste manier om de huiskleuren te bepalen om voor lichtere tinten te gaan. Je kunt kiezen voor zachte tinten zoals gebroken wit, lichtblauw en groen, omdat ze ruimtes er helderder en uitnodigender uit laten zien. Je kunt ook gaan voor tinten zoals taupe, albast, pastel, aardse tinten, enz. Kleine kamers moeten diepe kleuren vermijden omdat ze de plaats er krapper en grotachtig uit kunnen laten zien. Witten kunnen een goede keuze zijn voor kleine kamers; echter, flitsend wit kan de plaats er koud en zielloos uit laten zien. Je kunt daarom kiezen voor subtielere witten zoals crème, boter, ivoorwit, enz. Dus, als je kleine kamers hebt, ga dan voor dit soort uitnodigende en liberale kleurschakeringen die je huis er luchtiger en minder krap uit laten zien.

Schilder Je Plafonds Dezelfde Kleur Als De Muren Voor Perfecte Huis Kleurmatching

In het geval dat je een laag plafond hebt, schilder je plafonds dezelfde kleur als je muren. Je kunt hierbij voor lichtere tinten of witten gaan. Hetzelfde kleurenschema zal de lijnen tussen je muren en plafond vervagen, waardoor de kamers er hoger en ruimtelijker uitzien. Je kunt ook kiezen voor plafondkleuren die lichter zijn dan je muurkleuren. Bijvoorbeeld, als je crèmekleurige muren hebt, kun je voor lichte witte kleuren voor je plafonds gaan. Lichtere plafondkleuren creëren de illusie van hogere en ruimtelijkere kamers.

Kies schaduw voor huis kleurmatching volgens de sfeer die je wilt

Huizen kunnen helder, levendig, warm, ontspannend, weelderig, pittig, enz. zijn. En deze vibe van een huis hangt voornamelijk af van de huiskleuren. Daarom is het kiezen van de kleuren voor je huis op de juiste manier om de soort sfeer te finaliseren die je op je plek wilt hebben. Als je meer van een subtiele en rustgevende look houdt, ga dan voor zachte tinten zoals turquoise blauw, crème, lavendel, roze, enz. Als je wilt dat je huis er natuurlijker en organischer uitziet, kies dan voor aardse tinten zoals terracotta, bruin, grijs, zachte geeltinten, enz. Maar als je wilt dat je plek vrolijk en levendig aanvoelt, kun je gaan met kleuren zoals oranje, rood, paars en levendige tinten uit deze kleurfamilies.

Eerst moet je beslissen over de vibe van je huis en vervolgens de huiskleuren dienovereenkomstig selecteren. Je kunt ook dingen mixen en matchen en een veelkleurig palet vormen voor je huis. Dit kan lastig zijn omdat je door elke kamer moet gaan en een kleurenschema moet beslissen dat relevant is voor de kamers. Mensen kiezen meestal voor levendige, warme kleuren in woonruimtes en aardse, rustgevende tinten in slaapkamers voor een veelkleurig palet. Keukens kunnen ook een mix van levendige en pittige kleuren gebruiken als de plaats goed verlicht en geventileerd is. Zorg er ook voor dat je je kleuren kiest op basis van de beschikbaarheid van zonlicht. Voor felverlichte kamers, gebruik lichte kleurenschema's omdat donkere kleuren sneller vervagen.

Bepaal kleuren voor huis kleurmatching op basis van je meubels

Meubels spelen een belangrijke rol bij het bepalen van huiskleuren, vooral bekledingen. Daarom, als je de kleuren van je huis opnieuw doet, wil je aandacht besteden aan je meubels. Als je een lichtgekleurde stoffen bankset hebt, ga dan voor lichtere huiskleuren zoals gebroken wit, crème, RAL 9010 wit, enz. Deze kleurencombinaties zullen een naadloze interieuropstelling creëren. Je kunt ook felle gekleurde accentmuurontwerpen gebruiken om de levendigheid van heldere meubelkleuren te evenaren. Je kunt gaan met lichte tinten zoals munt, Franse vanille, smaragdgroen en subtiele witten voor heldere en levendige bekledingen. Dit zal een perfect contrast creëren, wat kracht toevoegt aan het interieur van de kamer. Je kunt ook gaan voor donker op donkere kleurencombinaties, maar alleen als je een open en luchtige plek hebt. Als je gedessineerde, bedrukte bekledingen hebt, ga dan voor subtiele muurkleuren omdat je niet wilt dat de kamer druk lijkt te midden van felle kleuren.