Tips voor gezond afvallen

2023-07-07
Marvin Grouw

Gezond afvallen is een belangrijk onderwerp voor veel mensen. Er zijn veel verschillende manieren om gewicht te verliezen, maar het belangrijkste is om een gezonde en duurzame aanpak te kiezen. Wil jij graag gezond afvallen? In deze blog zullen we bespreken hoe calorieën tellen, voeding, intermittent fasting, sporten en eiwitshakes kunnen helpen bij het afvallen!

Calorieën tellen

Laten we beginnen met calorieën tellen. Dit is een belangrijk onderdeel van gezond afvallen omdat het helpt om bewust te zijn van hoeveel calorieën je binnenkrijgt en hoeveel je verbrandt. Door deze informatie te hebben, kun je gerichter werken aan het creëren van een calorietekort, wat nodig is om gewicht te verliezen.

Meten = weten, daarom kun je hier jouw dagelijkse caloriebehoefte berekenen. Op basis van jouw gewicht, vetpercentage en activiteitsniveau krijg je inzicht in hoeveel calorieën jouw lichaam elke dag verbrandt. Hier kun je vervolgens een gezond eetpatroon op samenstellen. 

Juiste voeding voor gezond afvallen

Voeding speelt ook een belangrijke rol bij gezond afvallen. Het is belangrijk om gezonde keuzes te maken als het gaat om eten, zoals veel groenten en fruit, eiwitten en gezonde vetten. Probeer ook suiker en geraffineerde koolhydraten te vermijden, aangezien deze vaak leiden tot een ongezonde levensstijl en overgewicht.

In Nederland consumeren we vaak teveel suiker en te weinig eiwitten. De eerste stap is dus om je eiwitinname te verhogen en de suikerinname te verlagen. Vermijd snoep, frisdrank met suikers en fastfood en haal je eiwitten uit vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten en eiwitshakes. 

Intermittent Fasting

Intermittent fasting is een andere populaire methode voor gezond afvallen. Dit houdt in dat je periodiek vast, meestal gedurende 14-16 uur per dag. Dit kan helpen om de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het hongergevoel te reguleren en kan ook leiden tot een verhoogde vetverbranding. 

Meer bewegen om af te vallen

Sporten en beweging zijn ook belangrijk voor gezond afvallen. Door regelmatig te bewegen, kun je calorieën verbranden en spieren opbouwen. Probeer een combinatie van krachttraining en cardiotraining te doen, omdat dit helpt om vet te verbranden en spieren op te bouwen.

Eiwitshakes helpen bij gezond afvallen

Eiwitshakes zijn een populaire aanvulling op de voeding van veel mensen die willen afvallen. Dit komt omdat eiwitten een belangrijke rol spelen bij gewichtsverlies. Eiwitten zorgen ervoor dat je langer vol zit, waardoor je minder snel honger krijgt en minder eet. Bovendien helpt het bij het behouden van spiermassa tijdens het afvallen, wat helpt om een hogere stofwisseling te behouden. Eiwitshakes zijn een gemakkelijke manier om eiwit binnen te krijgen, vooral als je geen tijd hebt om een maaltijd te bereiden of als je onderweg bent.

Daarnaast zijn eiwitshakes vaak een goede bron van voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Dit kan helpen om het lichaam gezond te houden tijdens het afvallen. Een van de beste eiwitshakes zijn die gemaakt zijn van wei-eiwit of een combinatie van wei- en caseïne-eiwit, deze zijn rijk aan aminozuren en helpen bij de opbouw en herstel van spieren. Het is wel belangrijk om te checken of de shakes geen onnodige toevoegingen bevatten zoals suiker of smaakstoffen.