Welke verzekering heb jij nodig voor jouw auto?

2024-02-29
Ferry

Voor sommige mensen zijn auto’s het belangrijkste in hun leven. Heb jij ook een auto waar je je ziel en zaligheid in stopt, dan is het belangrijk om even te kijken of je deze bolide wel goed verzekerd hebt. Is dit namelijk niet het geval, dan loop je risico’s die je niet zou willen lopen. In het beste geval betaal je meer dan nodig is voor je verzekering, in het slechtste geval krijg je van je verzekeraar te horen dat ze je niet kunnen helpen wanneer je schade opgelopen hebt. In dat geval draai jij zelf op voor de kosten van het schadeherstel en die kunnen fors oplopen. Vandaar dat het belangrijk is om een passende verzekering voor je auto af te sluiten. Hoe je dat doet, laten we je graag zien.

Een basisverzekering bestaat uit drie opties waaruit je kunt kiezen

Een autoverzekering is ingedeeld op basis van de leeftijd van een auto. Het idee achter deze indeling is dat de dagwaarde van je auto daalt naarmate je wagen ouder wordt. Dat heeft vanzelfsprekend gevolgen voor je polis en de bijbehorende premie. Een nieuwe auto is het vaak nog waard om hersteld te worden, terwijl voor een oude auto geldt dat het voordeliger is om hem te vervangen dan om de schade te repareren. Bovendien kijkt je verzekeraar ook nog naar het soort schade dat je opgelopen hebt. Je kunt namelijk ook schade oplopen zonder dat je bij een ongeluk betrokken geraakt bent. Je ziet het: er valt veel te kiezen en het is de kunst om van de drie beschikbare opties de juiste voor je wagen te selecteren. We bespreken de allrisk verzekering, de WA+ en de WA-basisverzekering voor je zodat je eenvoudig kunt zien welke optie voor jou de beste is.

Kiezen wat het beste aansluit bij je auto

Heb je een wagen van negen jaar of ouder, dan kun je gaan voor de WA-basisverzekering. Deze verzekering is de voordeligste, maar biedt ook weinig dekking. Enkel de schade van de tegenpartij wordt door je verzekering vergoed. Heb je een auto van zes tot negen jaar oud, dan is het verstandig om voor de WA+ Beperkt Casco verzekering te gaan. Dit pakket stelt je in staat om schade aan je wagen als gevolg van brand, een inbraak of een aanrijding met een loslopend dier te laten herstellen. De meest uitgebreide polis is de all-risk verzekering. Deze wordt aanbevolen voor wagens tot maximaal zes jaar oud. Alle vormen van schade worden met dit pakket hersteld waardoor je langdurig plezier kunt hebben van je wagen. Let er wel op dat je ieder jaar je polis even checkt, omdat je op een gegeven moment misschien beter kunt overstappen op een WA+ verzekering omdat je wagen ouder is geworden.

Bekijk ook of je nog aanvullende verzekeringen aan je polis wilt toevoegen

Heb je je basisverzekering eenmaal samengesteld, dan is het tijd om te kijken of je nog vrijblijvende, aanvullende verzekeringen wilt nemen. Je kunt bijvoorbeeld pechhulp verzekeren. Met dit pakket heb je altijd een monteur achter de hand die je kan helpen wanneer je wagen diensten weigert. De monteur komt gelijk naar je toe en zal, wanneer mogelijk en de situatie veilig is, het probleem achterhalen en repareren. Zo kom je alsnog op de plaats van bestemming aan.